Αρχική > Νέα τεχνολογίας > Ζημίες 599 εκατ. ευρώ αναφέρει η Nokia για το τρίτο τρίμηνο

Ζημίες 599 εκατ. ευρώ αναφέρει η Nokia για το τρίτο τρίμηνο

16 Οκτωβρίου, 2009 Σχολιάστε Go to comments

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων εξέπληξε την Πέμπτη τους επενδυτές ανακοινώνοντας ζημία 599 εκατ. ευρώ για το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους, καθώς οι πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 20% και η συνεργασία της με τη Siemens στον εξοπλισμό δικτύωσης αποδεικνύεται προβληματική.
Οι απώλειες της Νοkia είναι εντυπωσιακές, δεδομένου ότι την αντίστοιχη περίοδο του 2008 η εταιρεία είχε ανακοινώσει κέρδη 1,09 δισ. ευρώ.
Μετά την ανακοίνωση των τελευταίων αποτελεσμάτων η τιμή της μετοχής της στο Ελσίνκι έπεσε κατά 7,8% στα 9,49 ευρώ, αναφέρει το Reuters.
Η φινλανδική Νοkia, αντιμέτωπη με τον άγριο ανταγωνισμό της Apple και της RIM (παράγει τα Blackberry), κατάφερε να παραμείνει πρώτη όσον αφορά τις παγκόσμιες πωλήσεις κινητών τηλεφώνων, με μερίδιο 38%, όπως την αντίστοιχη περίοδο του 2008.
Όμως οι πωλήσεις το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου έπεσαν στα 9,81 δισ. ευρώ από τα 12,2 δισ. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Στο ίδιο διάστημα, το μερίδιο της Nokia στην αγορά των smartphone έπεσε στο 35% από το 41% την αντίστοιχη περίοδο του 2008.
Η εταιρεία εκτιμά πάντως ότι η ύφεση στην αγορά κινητών τηλεφώνων λόγω της οικονομικής κρίσης έχει αρχίσει να υποχωρεί. Ανακοίνωσε ότι η μείωση στον όγκο των πωλήσεων για το σύνολο του 2009 θα είναι 7% σε σχέση με το 2008, και όχι 10% όπως είχε εκτιμήσει νωρίτερα.
Σοβαρό πλήγμα για τη Nokia ήταν και η υποβάθμιση της αξίας του τμήματος Nokia Siemens Networks κατά 908 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία αναγνωρίζει πλέον ότι δεν θα αποσβέσει την επένδυση στην κοινοπραξία που σχημάτισε με τη Siemens το 2007 λόγω των δύσκολων συνθηκών στην αγορά εξοπλισμού δικτύωσης αλλά και της πιθανώς χαμηλότερης κερδοφορίας.
Μείωση καταγράφεται εξάλλου στη μέση τιμή πώλησης των κινητών Nokia, η οποία έπεσε από τα 72 δολάρια το τρίτο τρίμηνο του 2008 στα 62 δολάρια την αντίστοιχη φετινή περίοδο.
Συζήτηση στο All About Technology Forum – Nokia Forum

Κατηγορίες:Νέα τεχνολογίας
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε